0

Çin ve Türkiye, ekonomileri en hızlı büyüyen iki ülke. Buna karşın Çin, Türkiye’yi riskli ülke ilan edip, Çin’den Türkiye’ye para transferini yasakladı. Timeturk’ün ele geçirdiği belge iki ülke arasında derin krize neden olabilir. 

 

TIMETURK
 
Çin ve Türkiye dünyada ekonomileri en hızlı büyüyen ülkelerin başında yer alıyorlar. 2011’de Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacmi, 17 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2050’ye kadar 50 milyar doları bulması öngörülmekteydi.
 
Çin Başkanı Wen Jiabao'nun Ekim 2010 tarihinde Türkiye’ye yaptığı ziyarette Başbakan Tayyip Erdoğan ile imzaladıkları anlaşmayla “TL-Yuan” ticaretinin başlanmasının adımlarını atmışlardı. Bu kapsamda Çin'in en büyük bankalarından biri olan Bank of China Türkiye'de buna mukabil de Ziraat Bankası’ da Çin'de şube açmaları öngörülmüştü.
 
ÇİN, TÜRKİYE’Yİ “YÜKSEK RİSKLİ ÜLKE” İLAN ETTİ
 
Çin’de yaşayan Türk işadamları bu sabah Çin bankalarına gidip Türkiye’ye para transfer etmek istediklerinden talepleri Çin bankalarınca reddedildi.
 
Bugüne kadar iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmaları gereği para transfer edilebilirken Çin hükümetinin tek taraflı aldığı bir kararla bu yasaklanmış durumda.
 
Türkiye’den Çin’e doğru para akışı yapmanın önünde şimdilik bir engel bulunmuyor. Buna karşın Çin tarafının Türkiye’yi “yüksek riskli ülkeler” kategorisine almadı nedeniyle Çin’den Türkiye yönelik para transferleri kapatılmış durumda.
 
Çin bankaları, Türkiye’ye para transfer etmek isteyen yerli ve yabancılara ‘Çin, Türkiye’yi yüksek riskli ülkeler listesine aldığı için para transfer edemeyeceği’ hatırlatılıyor. Bankalar, taleplerini reddettikleri müşterilerine arzu etmeleri durumunda Çince ve İngilizce resmi belgeleri veriyorlar.
 
PARA TRANSFERİ TEK TARAFLI İŞLİYOR
 
Türkiye’de Şube açması beklenen Çin bankasının verdiği belgeye göre Türkiye; Afganistan, Angola, Azerbaycan diye başlayan “Red/High Risk Countiries” Yüksek Riskli” ülkelerin listesinin 55’inci sırasında yer alıyor.
 
TÜRK MAKAMLARIN HABERİ YOK ANCAK GELİŞME, BÜYÜK KRİZİN HABERCİSİ
 
Çin’in tek taraflı olarak dünyanın gözde ekonomilerinden biri olan Türkiye’yi “yüksek riskli ülke” ilan etmesi, iki ülke arasında yüksel bir gerilime neden olacağı iddia edildi. Türk makamlarının henüz haberdâr olmadıklarını belirtikleri gelişme, Türkiye’nin Çin’le ekonomik ilişkilerini sona erdirmesi ihtimalini taşıdığı iddia edildi.
İşte dünya’da ilk kez Timeturk.com’da yayınlanan ve aralarında Türkiye’nin bulunduğu 63 ülkeyi gösteren belge:
Siz hala çin malı almaya devammı ediyorsunuz?



Kemal Özer / TIMETURK
 

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Top