0
Çanakkale'de bulunan ılıcalar, çanakkalede bulunan sıcak su kaynakları, çanakkaledeki şifalı çamurlar
Çanakkale İlindeki Kaynaklar
Hıdırlar Kaplıcası


Ulaşım

Eski adı Angonya olan bu kaplıca, Yenice ilçesine baglı olan Hamdibey bucagının batısında (Tahtalıdağın güney batısında) olup Hırdırlar köyünde bulunmaktadır. Balıkesir - Çanakkale yolunun Çanakkale'den itibaren 122. kilometresinden ayrılarak bir kilometre sonra Engece köyüne gelinir. Hıdırlar kaplıcası buradan 10 kilometre uzaklıktadır.

Kimyasal Bulgu

Kaplıcayı besleyen asıl kaynağın sıcaklığı 73 derece, diğeri 81 derecedir. Çamur banyosu olarak kullanılan suyun sıcaklığı 41 derecedir. Sıcak kaynaklar az madenli sıcak sulardandır. Bu sularda sodyum katyonu ile sülfat anyonu fazla miktarda bulunmaktadır. Klorür ve hidrokarbonat iyonları anyonlar miktarının ancak % 30'una gelmektedir. Radyoaktivite bakımından kaynaklar birbirinin aynı olup ölçülen miktar 11,7 - 13,6 Eman arasında değişmektedir.



 
Küçükçetmi Kaplıcası

Ulaşım
Küçükçetmi kaplıcası Çanakkale'ye bağlı Ayvacık ilçesinin Küçükkuyu bucağının 3 kilometre kuzeyinde ve Küçükçetmi köyünden 1,5 kilometre uzaklıktadır. Burada İnciraltı ılıcası denen ve Çamaşırlık kaynağı adı verilen iki kaynak bulunmaktadır. 
Kimyasal Bulgu
Kaynaklar 41 derece sıcaklıkta olup hidrokarbonatlı sular sınıfına girer. Bir miktar serbest karbondioksit gazı bulunur. Kaynak sularının radyoaktivitesi 6,4 Eman civarlarındadır. 
Sağlık
Bazi agrılı hastalıklarda etkili olabilir.



kırkgeçit termal otel
Kırkgeçit Ilıcası

Ulaşım
Kırkgeçit ılıcası Biga ilçesinin güneyinde İnova köyüne bağlı bir kaplıcadır.
Kimyasal Bulgu
Oligo****lik hipertermal sular sınıfına girmesi gereken Kırkgeçit kaplıcası sularında sodyum, klorür ve sülfat iyonları fazla bulunmaktadır.Kalevi kükürtlü hidrojenli olan sudaki radyoaktivite 6,5 Eman'dır. Türkiye'de kalevi - kükürtlü suların sayısı pek fazla değildir.



Kızılca Tuzlası Ilıcası


Ulaşım
Ayvacık ilçesinin Tuzla köyünde bulunmaktadır. Kaplıca binası vardır. 
Kimyasal Bulgu
Litrede 14 gram ile 35 gram arasında değişen klorürü ve ona denk sodyum iyonu ile Tuzla kaynakları tipik tuzlu sular arasında yer almaktadır. Suların reaksiyonları içerdikleri az miktardaki serbest karbondioksidin etkisi ile hafif asittir. Litrede erimiş maddeleri 55 grama kadar yükselmektedir. Önemli katyon sodyum olmakla beraber, sularda oldukça yüksek miktarlarda kalsiyum, potasyum ve magnezyum iyonları da vardır. Nitrat, sülfat ve hidrokarbonat iyonları ile ****silikat asidi miktarları da fazladır. Kaplıcayı besleyen suların kaynaktaki sıcaklıkları 57 derece olup binaya girdiği yerde sıcaklık 54 dereceye düşmektedir. Tuzla bölgesinden 45 derece ile 100 derece arasında değişmektedir. Gayzer suyunun sıcaklığı tam 100 derecedir. Suların radyoaktiviteleri 6,8 - 12,4 Eman arasında değişmektedir. 
Sağlık
Buradaki sulardan özellikle romatizmalı hastalar faydalanmaktadır.,



Ozancık Ilıcası 

Ulaşım
Ozancık ılıcası Tepeköy'e 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 
Kimyasal Bulgu
Reaksiyonu hafif asit olan suyun radyoaktivitesi 10,4 Eman'dir. Litrede erimiş maddeler miktarı 1,5 grama yakındır. Bunlar arasında sodyum ve sülfat iyonları fazla bulunmaktadır. Suyun sıcaklığı 65 derecedir
Karaılıca
Kara ılıca adı ile bilinen kükürtlü kaplıca Etili bucağına bağlı Tepeköyünde bulunmaktadır. Tesislerin varlığı bilinmektedir. Kaynakların hepsi saniyede 8 - 10 litre su vermektedir. 
Kimyasal Bulgu
Suların hepsi kükürtlü hidrojence zengindir. Sularda sodyum ve kalsiyum katyonları ile sülfat anyonları fazlaca bulunmaktadır. Suların sıcaklıkları 39 derece ile 48,7 derece arasında değişmektedir. Reaksiyon hafif asittir. Kara ılıca sularında ölçülen radyoaktivite 9 - 21,9 Eman arasında değişmektedir.


Akçakeçili Ilıcası


Ulaşım
Ezine ilçesine 25 kilometre mesafede Kestanbolu ve Tuzla kaplıcalarının yakınlarında bulunmaktadır. Akçekeçili köyünün 4 kilometre uzağında dere içindedir. Depremle kaçtığı tahmin edilen sıcak suyun daha sonra kaplıca binasının alt kısmından çıktığı görülmüştür. 
Kimyasal Bulgu
Litresinde 22 gram kadar erimiş madde vardır. Suyun sıcaklığı 37 derecedir. Reaksiyonu hafif asittir. Yalnız radyoaktivitesi bu civarda bulunan bütün suların üzerindedir. Yaklaşık olarak 30,2 Eman'dır. 
Sağlık
Hafif asit karbonikli suyun karıştığı çamur yara kapatan olarak bilinir.
Kestanbolu IlıcasıUlaşım
Ezine ilçesinin 15 kilometre güney batısında bulunan Kestanbolu kaplıcasının bağlı olduğu Kestanbolu köyünden 5 kilometre uzakta ve meşhur Kestanbolu (eski İstanbul) harabelerinin yakınlarındadır. Burası Alexandra - Troas olarak bilinen antik bir sahadır. Kaplıcanın bulunduğu yerden deniz 2 kilometre uzaklıktadır. Biri erkeklere, diğeri bayanlara olmak üzere iki kubbeli güzel havuzu vardır. 
Kimyasal Bulgu
Kaynakların sıcaklıkları 54 derece ile 75 derece arasında değişmektedir. Litresinde ortalama olarak 35 gram çeşitli maddeler bulunan Kestanbolu kaynaklarında fazla bulunan iyon klorür anyonu olup yaklaşık % 98'i bulmaktadır. Diğer anyonlar az miktarda nitrat, sonra sülfat ve hidrokarbonat iyonlarıdır. Suyun litresinde 110 -130 miligram arasında serbest karbondioksit gazı da vardır. Sularda bir miktar demir ve aluminyum da vardır. Hipertermal olan Kestanbolu kaynakları klorlu sular sınıfına girmektedir. Suların ölçülen radyoaktiviteleri 25 - 30 Eman arasında değişmektedir. 
Sağlık
Kestanbolu kaynakları başta romatizma, cilt ve kadın hastalıkları olmak üzere bir çok konuda şifa olmaktadır. Su içilerek mushil olarak kullanılır.


Kocabaşlar Ilıcası


Ulaşım
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinin 17 kilometre güney doğusunda bulunan Kocabaşlar köyüne yakın bir yerdedir. 
Kimyasal Bulgu
Sıcaklığı 36,5 derece olan ılıca suyu kalevi reaksiyondadır. Sodyum ve kalsiyum katyonları ile sülfat anyonları fazla bulunan oligo****lik bir kaynaktır. Ölçülen radyoaktivite 10 Eman'dır. Su saniyede 2 litreden fazla çıkmaktadır.

Palamutoba Ilıcası


Ulaşım
Bayramiç ilçesinin 12 kilometre kuzey batısında bulunan Palamutoba ılıcası suyu Ilıcaderesi adı ile anılan dar ve iki tarafı sarp ve kayalık yamaçlardan oluşan derenin içinde kaynamaktadır. 
Kimyasal Bulgu
Özellikle sodyum katyonu ile sülfat ve klorür anyonlarınca zengin olan suyun reaksiyonu kalevidir. Radyoaktivitesi 5 Eman olarak bulunmuştur. Suyun sıcaklığı 34 derecedir.
Kirazlı ve Balaban Suları
Ulaşım
Çanakkale - Balıkesir yolu üzerinde Çanakkale'den 40 kilometre uzaklıktadır. 
Kimyasal Bulgu
Kirazlı sularının sıcaklığı 25 derece. Litresinde 11 - 53 miligram arasında serbest karbondioksit bulunan suların reaksiyonları oldukca asittir. Kirazlı sularında erimiş maddeler tutarı 393 miligram, eksi suyunda 454 miligram, toprak alkalisi ****llerine göre Kirazlı suyu yumuşak, Kirazlı ekşi suyu çok yumuşaktır. Kirazlı ekşi suyunda 11,3 Eman ve Kirazlı suyunda 3,8 Eman olarak ölçülmüştür. 
Sağlık
Her iki sudan ve özellikle Kirazlı ekşi suyundan içenlerin böbrek ve mesane taşlarını düşürdükleri iddia edilmektedir.


Kum Ilıcası


Ulaşım
Çanakkale ilinin Yenice ilçesine bağlı Pazarköyü bucağında Topaklarobası köyü civarındadır. 
Kimyasal Bulgu
Kaynaklar granit kayalarının arasında bir kaç yerden çıkmaktadır. Su miktarı boldur. Kum ılıcası kaynakları kalevi reaksiyonda özellikle sodyum ve sülfat iyonları fazla sulardandır. Çeşitli kaynaklarda sıcaklık 67 derece ile 69 derece arasında değişmektedir. Ölçülen radyoaktivite 3,6 Eman ile 6,3 Eman arasındadır.


Külcüler Ilıcası


Ulaşım
Bayramiç ilçesinin 18 kilometre doğusundadır. Ilıca Külcüler köyünden 2 kilometre uzaklıktadır. Ilıca Evciler bucağına da 4 kilometre, meşhur Kurşunlu harabelerine de 6 kilometre uzaklıktadır. Tesislerin bulundugu bilinir. 
Kimyasal Bulgu
Külcüler suları kalevi reaksiyonda kükürtlü sular sınıfında bulunmaktadır. Sodyum ve sülfat iyonları fazla bulunmaktadır. Kaplıcadaki esas kaynağın sıcaklığı 34,5 derece, yukarı kaynağın sıcaklığı 29 derece ve çeşme kaynağının sıcaklığı 31,5 derecedir. Ilıca suyunun radyoaktivitesi 11,4 Eman, çeşme suyunun 8,7 Eman ve yukarı kaynağın ise 14,1 Eman'dır.


Ilıcadere Kaynağı


Ulaşım
Bayramiç ile Ezine yolu üzerinde Bayramiç'e 10 kilometre mesafede bulunan Türkmenli köyü yakınlarındadır. 
Kimyasal Bulgu
Suyu az ve sıcaklığı 22 derecedir. Reaksiyonu kalevi olan ve litresinde 700 miligram erimiş madde bulunur. Su da iyon olarak hidrokarbonat anyonu ile kalsiyum ve magnezyum katyonları bulunur. İçimi kaba olan suyun ölçülen radyoaktivitesi 9,1 Eman'dir.


Can Ilıcası


Ulaşım
Eski adı ile Can Pazarı, bugünkü adı ile Can ılıcası kasaba kenarında düz bir arazi üzerinde kurulmuş bulunmaktadır. Kaplıca tesisleri vardır. 
Kimyasal Bulgu
Suda sodyum ve kalsiyum katyonları ile sülfat anyonları fazla bulunmaktadır. Klorür iyonu litrede 237 miligram, hidrokarbonat iyonu 258 miligramdır. Suyun litresinde 44 miligram da serbest karbondioksit gazı vardır. Suyun radyoaktivitesi 15 Eman'dır. 
Sağlık
Özellikle romatizmalı hastalara faydalı olmaktadır.


Kocaeli İlindeki Kaynaklar
Tuzla İçmeleri


Ulaşım
Tuzla İçmeleri her ne kadar Kocaeli ilinin Gebze ilçesine bağlı ise de İstanbul'dan da ulaşım kolaydır. Otelleri, lokanta ve gazinoları ve sıhhi tesisatı itibariyle en ileri ülkelerdeki benzerleriyle boy ölçüşecek derecede olan Tuzla içmeleri Bizans zamanından beri bilinen şifalı sulardandır. Tuzla da biri büyükiçme, diğeri küçükiçme olmak üzere iki kaynak bulunmaktadır. 
Kimyasal Bulgu
İki kaynak arasındakı başlıca fark litrede içerdikleri tuz miktarıdır. Reaksiyonları nötr olan sular mushil sulardandır. Radyoaktivite her ikisinde de 10 Eman'a yaklaşmaktadır. İçilmesi kolay olan Tuzla içme sularında klorür ve sülfat anyonları ile sodyum, kalsiyum ve magnezyum katyonları fazladır. Büyükiçmede Lityum da bulunmaktadır. 
Sağlık
Şimdiye kadar yapılan tıbbi araştırmalara göre içmeler karaciğer, safra yolu, mide, kalın barsak hastalıklarına ve böbrek iltihaplarına karşı iyi gelmektedir. Barsaklarda yaşayan parazitlerle bunların yumurtalarını düşürmede Tuzla suları büyük fayda sağlar.


Yeniköy Yazlık Ilıcası


Ulaşım
Kocaeli şehrinin 15 kilometre güneyinde ve Kocaeli - Karamürsel yolundan 1,5 kilometre içeridedir. 
Kimyasal Bulgu
Litresinde 4,5 miligram bromür bulunmaktadır. Reaksiyonu kalevidir. Suyun sıcaklığı 30,5 derecedir. Radyoaktivitesi 4,5 Eman'dir. Su kükürtlü ve kalevi oligo****lik sınıfına girmektedir. 
Sağlık
Cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.


Maşukiye Şifalı Suları


Ulaşım
Kocaeli'nin Derbent bucagina bagli Masukiye koyunden gidilir. 
Kimyasal Bulgu
Cilt suyunun sıcaklığı 20 derece, mide suyunun sıcaklığı ise 21 derecedir. Cilt hastalıklarına iyi gelen suya Maşukiye kükürtlü suyu adı verilmiştir. Su toprak kalevili karbonatları içeren hafif kalevi reaksiyonda bir sudur. Az miktarda bromür ve iyodür iyonları içermektedir. Radyoaktivitesi 7,1 Eman'dır. Maşukiye tatlı şifa suyu adı verilen diğeri de ötekine benzer, yalnız içinde bromür ve iyodür yoktur. Radyoaktivitesi 5,3 Eman'dır. 
Sağlık
Biri cilt hastalıklarına, diğeri mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.


Tekirdağ İlindeki Kaynaklar
Avşar veya Çanakçı İçmesi


Ulaşım
Tekirdağ merkezinden 21 kilometre uzaklıkta bulunan Avşar içmesi - Barbaros bucağının batısında Çanakçı köyü civarındadır. 
Kimyasal Bulgu
Avşar içmece suyu klorür ve hidrokarbonat, kısmen de sülfatlıdır. Ağırlıklı katyonu sodyumdur. Radyoaktivitesi 5 Eman'dır.

 İnternette üç farklı isimde çıkan Yarapsan, Yarapsun, (Yarapsin) Çamurları
Tekirdağ'da macar prensi rakoczi'nin romatizmasına şifa olduğuna inanılan yarapsan çamuru Tekirdağ merkeze bağlı Kayı köyü yakınlarında bulunduğunu ve bu bölgenin turizme kazandırılması için Tekirdağ'ı ziyarete gelen özellikle Macarların ilgisini çekmekte. Rakoczi'nin özel katibi Mikes Kelemen'in yaklaşık 300 yıl önce kaleme aldığı mektuplarında yer şifalı çamurun 1960'lı yıllara kadar Tekirdağ ve civar halkı kullanıyordu. (Yarapsan çamuru) olarak anılan bu çamurun, sağlık turizmine açılması için çalışmalar yapılmakta. 
(Yarapsan çamuru)
Yarapsan veya yarapsun çamuruyla ilgili yukarda yazılanları internetten okuyunca merak ettik düştük yollara, Tekirdağ'dan Muratlı yoluna girdik, epey bi ilerledik yazı'da 7.kilometre diyordu aynen kilometremize baktık ancak hiç bir şey göremedik, geri dönüp kayı köyüne girelim köylüler bilir diye düşündük. Köye girdik, köy kahvesinin önünde köylülere sorduk, cevap- öyle bir şey vardı ama kurudu gitti, üstü örtüldü bişey kalmadı, zor gidersiniz yol bozuk.
Şaşırdık böyle bir şey nasıl olur, yol tarifini aldık, yeni mezarlığın yanında yol üstünde macar anıtını bulduk, anıtta 1200 metre aşağıda yazıyordu, gitmeye karar verdik ancak üstteki kırmızı okla gösterilen yerden öteye gidemedik,yol ikiye ayrılıyor ne bir tabela nede bir bilgi, anıtta aşağıda yazdığı için aşağıya kıvrılan patika yoldan ilerledik, yol çok bozuk tam bir tarla yolu, araçtan inip yaya yürüyelim dedik, soğuk ve tarla yolunun yağan yağmurlar neticesinde çamur olması onada izin vermedi geri döndük. Traktörüyle giden bir çiftçiyi durdurup sorduk, burda şifalı çamur varmış nerede acaba?
Cevap- onu bulamazsınız! Üstü hafriyat topraklarıyla örtüldü.
Şaşkınlık içinde gördüklerimiz ve duyduklarımız karşısında üzülerek geri döndük.

Ulaşım
Tekirdağ'dan Muratlı'ya doğru giderken yeni mezarlık yanı yoldan 7 kilometre uzaklıktadır. 
Kimyasal Bulgu
Organik madde miktarı % 90'dır. Buradaki sular bikarbonatça zengin sulardandır. Reaksiyonları nötr ve hafif kalevi arasında değişmektedir. Çamur suyunda ölçülen radyoaktivite 3,5 Eman'dir. 
Sağlık
Vücut ağrılarına ve özellikle romatizmaya karşı iyi geldiği söylenen çamuru vardır.


Sakarya İlindeki Kaynaklar
Kil Hamamı


Ulaşım
Kil hamamı Geyve ilçesinin Taraklı bucağına bağlı Paşalar köyü civarındadır. Geyve'ye uzaklığı 22 kilometre, Taraklı'ya 20 kilometredir. 18 kilometre gittikten sonra sağdan ayrılan bir yol ile ilk önce Paşalar köyüne oradan da hamamın bulunduğu mahalleye gidilir. Kaplıca bir dere içinde ve çam ormanları arasındadır. Kaplıcada özel idareye ait tesisler vardır. 
Kimyasal Bulgu
Kil hamamı suyu oligo****lik az asit karbonikli sular sınıfına girer. İçinde en önemli maddeyi bromürler oluşturur. Litrede 9 miligrama yaklaşan bu madde suya özellik katar. Suyun sıcaklığı 39,5 derecedir. Asit reaksiyondaki Kil hamamında radyoaktivite 7,4 Eman'dır


Ilıcaköyü Gazlısuyu


Ulaşım
Geyve'nin 15 kilometre güneydoğusunda Geyve - Taraklı yolunun 13. kilometresinden ayrılan bir yoldan gidilen Ilıcaköyü içinde bulunmaktadır. 
Kimyasal Bulgu
Litrede 1 gramı geçen serbest karbondioksit ile bu su kalevi bikarbonatlı mineral sular sınıfına girmektedir. Az miktarda bromür ve iyodür iyonları bulunmaktadır. Suyun sıcaklığı 26 derecedir. Suyun radyoaktivitesi 6 Eman'dır. Gazlı su ****silikat asidince zengin bulunmaktadır.

Haberin Devamı: http://www.rehberim.net/forum/tarih-cograyfa-418/77164-marmara-bolgesinin-sicak-su-kaynaklari.html#ixzz1oeyAO9UL



Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Top