11

İBRETLİK GÖRÜNTÜLER ! .. İlkkez bu görüntüleri görecek ve çanakkale destanına verdiğimiz değeri görünce üzüleceksiniz. İyi bakın tarihe ne kadar saygı gösteriyoruz görün. Çanakkaleyi gezenlere gösterilmeyen, bilinmeyen görüntüler ilk defa tarihin hüznü'ne şahit olacaksınız. Bir destanın içler acısı hali... 



 Çanakkale Seddülbahir köyündeki bu toplar halini belki bu resim anlatmaya yetmez, gözlerinizle görseniz, az bile yazdığımızı anlarsınız.
 En basiti bu kapılar, değerleri bumu olmalıydı. Gelecek nesiller Çanakkale deyince dikilen anıtlarımı sadece bilecek?
 Resmi büyütün daha yakından bakın. Resimlerin üstüne tıklayarak büyüte bilirsiniz, resimler büyüktür geç açılabilir.
 Kapılar çok kalın demirden kımıldatmak bile imkansız.
 Kapıların ortasında küçük bir yuvarlak delik var, saldırı anında o küçük delikte kapatılıyor
 Şimdi boynu bükük kalmış vatanı kurtaran bu toplar, nice şehitler verilmiş onların yanı başında
 Çanakkale savaşında bilmedikleriniz, çanakkale savaşında görmedikleriniz.
 Çanakkale savaşının öteki yüzü, ecdadımıza verdiğimiz değer.
 Duvarlarda yazılar oradaki askerler tarafından yazılmış ne gariptirki, vatanı için bu topların başında can verenlerde bu yazıları yazan askerlerin dedeleriydi.
 Topların üstündeki mekanizmalar yok, ne ilginçtir. Sanırım söküp söküp hurdaya sattılar.
Üstte izlediğiniz görüntüler çanakkalenin görmediğiniz yüzü, Seddülbahir köyünde çekilde, bir köylüye buranın durumunu sorduk, bize pek istekli cevap vermedi çekinerek şunları dedi; "Burayı önceden çay bahçesi olarak birileri çalıştırdı, bu köyden değillerdi kimdiler bilmiyorum, sonra askeriye ellerinden aldı uygunsuz durumlar görmüşler, sanırım 10 yıldır böyle harap" hepsi bu. Ne kadar doğru bilemeyiz anlatılan bu kadar.

SİZLERE ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ, EMANETİNİZE SAHİP ÇIKAMADIK ÖZÜR DİLERİZ.

Bu görüntülerin devamı yakında.... 

ÇANAKKALE' DE bilmedikleriniz görmedikleriniz -2 : Savaşta yerin altındaki yaşam, kayanın içine oyulmuş mutfağı ve odası olan ancak türk askerlirimi, ingilizlermi kaldığı bilinmeyen, yerin altındaki kaya ev. Kapısı yok, penceresi yok, sadece hem havalandırma, hem baca, hemde pencere görevi gören ufak bir delik bulunan bu ilginç yapıyı görebilirsiniz. Çobanların mekanı olmuş, unutulmuş varlığından kimsenin haberi olmayan bir tarihi eser

ÇANAKKALE' DE bilmedikleriniz görmedikleriniz -3: Seddülbahir kalesinin kapısının önünde Kasım 1914' te düşman gemilerinden yapılan top atışlarında şehadete eren ilk savaş şehitlerinin can verdikleri yeri görünce, öyle garip mahzun durumuna anlam veremiyeceksiniz. Dikilen kitabe eskimiş bir kırık mezartaşı hepsi bu.. Neden böyle, böylemi olmalıydı sorusunu soracaksınız kendinize belkide.

ÇANAKKALE' DE bilmedikleriniz görmedikleriniz -4: Sargı yeri şehitliği, burasını bir çok insan ziyaret etmekte ancak gözlerinin önündeki bir ayrıntıyı çoğu görememekte, bu ayrıntı bir ağaçta gizli, orda bulunan yüzlerce ağaçtan biri olmasına rağmen hepsinden bambaşka bir özelliği olan bu ağaç, bulunduğu yerin ulviyetine uymuş sanki, orası sargı yeriydi, yaralı askerlerin yaralarının sarıldığı yer, benide o mukaddes yaranıza sarın der gibi, belkide gördüğü can pazarının feryadı figanindan, yere göge sığmayan oluk gibi akan mehmetçiğin kanıyla sulandığı için, kıvrım kıvrım olmuş, sargı bezi gibi sanki benide sarın yaranıza der gibiydi.

ÇANAKKALE' DE bilmedikleriniz görmedikleriniz -5: Düşman gemilerinden Çanakkale sahillerine çıkarma yapmak için gelen filikalar, kayıkların batmış halleri. Hala denizin içinde kıyıda çürümeye terk edilmiş, terk edilmiş ama denizin o tuzlu suyuna 98 senedir direnmiş ben burdayım dercesine bağırmakta. Birinin onları çıkartıp kalan iskeletleriyle işte bunlarla geldiler, bunlarla geri gidemediler demesini bekler gibiler. Yazılıya sözlüye gerek yok bunları görmek yeter. 

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Top