0

Geçtiğimiz günlerde Kazdağlarındaki Ayazma mesire yerine gitmek için İstanbul'dan yola çıktık. Çanakkale Bayramiç'e oradanda külcüler köyüne vardık. Külcülerde bulunan Koç Termal Tesislerinde kalmayı uygun bulduk. Ormanın içinde güzel bir yer. Ancak termal tesise giderken köy yolu çok dar ve bozuktu. Ormanlık olunca havasıda bir başka oluyor. İki kişilik odalarda kaldık. Odaların biraz küçük olmasının ve oda fiyatlarının haricinde bir sorun yoktu. Neticede dağın başında ormanın içinde şirin bir yerdeyiz tadını çıkartalım. Odalarda termal sıcak su bulunmakta şifa arayanlar için hem dinlenme hemde sağlık açısından faydalı olarak görüyorum.
Çanakkale Külcülerdeki kaplıcanın termal tesisin sitesinden aldığımız bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

Külcüler Kaplıca suları  nelere iyi geliyor?

 Termal Sularımız

Kireçlenmeler, İltihabi romatizmalar, Yumuşak doku romatizmaları, Mekanik bel ve boyun problemleri, Çalışma şart ve ortamına bağlı ağrılı tablolar, Ortopedik problemler; kırık sekelleri,ameliyat komplikasyonları, Spor yaralanmaları, Kas hastalıkları, Nörolojik hasarlara bağlı problemlere iyi gelir.
Odalarda küvetler ılık kaplıca suyu gelmekte. Kaplıca havuzuna girmeden odanızda da yararlanabiliyorsunuz.

ROMATİZMAL HASTALIKLAR

Romatizmadan muzdarip olan hastalar kükürtlü ama özellikle tuzlu ve radyoaktif sulardan faydalanabilirler. Bu cins kaplıcaların adale kuvvetlendirici, iç salgı bezlerinin çalişmasını düzenleyici, kireç kaybını önleyici, iltihabi giderici ve kemik dokusunu güçlendirici etkileri vardır.

KADIN HASTALIKLARI-KISIRLIK(INFERTILITE)- CİLT HASTALIKLARI

Radyoaktif sular sayesinde yumurtalık iltihapları, adet düzensizlikleri, bazı kısırlık durumlarından şikayetçi olanlar kaplıca tedavisinden olumlu sonuçlar almışlardır. Kadın hastalıklarında “kükürtlü” ve özellikle “radyoaktif” sular şifa kaynagı olmaktadır. Çamur banyoları ise kesin nedene baglanmayan agrılar, sinir bozuklukları ve adet düzensizliklerinde çok etkili. Kadınların sık sık karşılastığı iltihaplı sorunlar ya da agrılı hastalıklara iyi gelen tuzlu, kükürtlü sular aynı zamanda deri hastalıklarına karşı da etkili oluyor.[Özellikle Sedef (PSORIASIS)]

Kaplicalar kadın hastalıklarını iyileştirici etkilere de sahiptir. İltihap ve akıntılar başta olmak üzere kadın rahatsızlıklarına tuzlu yahut kükürtlü su kürlerinin iyi geldigi belirlenmiştir. Kesin bir sebebe baglanamayan agrılar, sinir bozuklukları ve adet düzensizlikleri için çamur banyolarının çok iyi neticeler verdigi bilinmektedir

KAS-İSKELET SİSTEMİ ve NOROLOJİK HASTALIKLAR

Temel tedavi yöntemleri ile kombine edilerek uygulanacak olan Termal (Kaplıca) Tedavi, Kas-İskelet sistemi hastalıklarında ve felçli hastaların rehabilitasyonunda büyük yararlar sağlar. Kas-iskelet sistemi hastalıklarında genellikle tuzlu, kükürtlü, karbondioksitli, oligometalik ve radyoaktif sular etkili olmakta.
Termal tesis bünyesinde bulunan kaplıca suyu havuzu

SOLUNUM SİSTEMİ (AKCİGER) HASTALIKLARI

Solunum yollari hastalıklarında kaplıca tedavisi, buhar banyoları (inhalasyon) yoluyla yarar saglar. Astımlı hastaların da kaplıcadan fayda gördügü bilinmektedir. Son yıllarda büyük kentlerde yapay tuz odalarında astim-allerji hastaları tedavi edilmektedir.

KARACİGER VE SAFRAKESESİ HASTALIKLARI

Siroz baslangicinda, karaciger iltihabi (hepatit) tedavisinden sonra, sariliklarda, safra kesesi taslarinin tedavisinden sonra yeni tas tesekkülünü önlemek için kaplica kürleri tavsiye edilmektedir. Safra kesesi tenbelliginde, safra kesesi ameliyatlarindan sonra ortaya çikan hazimsizliklarin tedavisinde maden sulari çok iyi neticeler vermektedir. Karaciger ve safrakesesi hastaliklarinda sodali ve sulfatli sular kullanilmaktadir.(Dikkat: Ilerlemis siroz ve hepatit hastaliklarinda kaplicaya gidilmemelidir. Kanama ve akintiyi artiracagindan tehlikeli sonuçlar dogurmasi kuvvetle muhtemeldir.)
Koç termal tesisin restorantı. Ağaçların arasında görünen restorant termal tesisin dışında yazlık olarak kullanılmakta, içerde kışlık kullanılan bölüm var.

MIDE-BAĞIRSAK HASTALIKLARI ( REFLÜ )

Mide asidinin arttigi ve krampli agrilar ile ortaya çikan mide hastaliklarinda sodali maden sulari, içme kürü olarak kullanilir. Bu sular özellikle, siskinlik, gaz, bas agrisi ve bas dönmesinde faydalidir.

ŞEKER HASTALIĞI

Uzmanlar özellikle diyabet hastalarina kaplicalari öneriyor. Maden sularinin vücuttaki insulin ifrazatini artirdigi tespit edilmistir. Insulin ise vücudun seker kullanmasini saglar. Insülinin etkisi iki yönlüdür: 1. Sekerin kandan dokulara geçis hizini artirir, 2. Karacigerin kana seker verme hizini azaltir. Seker hastalari sodali sulari, içme ve banyo kürleri olarak alir. Kükürtlü sulari ise yalniz banyo seklinde alir.

ŞİŞMANLIK TEDAVISI

Banyo, buhar banyosu ve içme kürleri seklinde tatbik edilen ve halk arasinda “aci su” diye bilinen sülfatli sular, vücutta depolanmis yaglari yakarak fazla kilolari attirir. Böbregin faaliyetini hizlandirarak vücuttan su ve tuzun bol miktarda bosalmasini temin eder. Ayrica karacigeri uyararak kandaki zararli partikülleri temizler.
Çanakkala Külcüler Koç termal tesisin çevresi ormanlık alan

Kaplıca Nedir ?


Ilıca olarakta bilinmekte olup özetlemek gerekirse yeraltından çıkan mineral bakımından yoğun sıcak su kaynaklarının yanına yapılan tesislerdir. Bu sıcak sular üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde birçok hastalık üzerinde iyileştirici etkileri olduğu tespit edilmiştir.

Her Kaplıca Her Hastalığı İyileştirebilirmi ?


Kaplıcaların hemen hemen tüm rahatsızlıklar üzerinde olumlu etkisi vardır, fakat her kaplıca her hastalığın iyileşme sürecinde olumlu etki göstermez. İlk önce hastalık tespit edilmeli ardından o hastalık üzerinde olumlu etkisi tespit edilen yeraltısuyuna sahip kaplıca bulunmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Suyun çok sıcak olması iyimidir ?

Bu konu da yanlış bilinmektedir, kaplıca suyu insan vücuduna zarar vermeyecek sıcaklıkta olmalıdır.

Kaplıcanın çevresinden bir başka görüntü


Termal suyumuzun olumlu etki gösterdiği bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar;

    Cilt ve deri hastalıkları, ( Sedef Hastalıkları, Akne, Cilt kaşınmaları, Pullanmalar )
    Romatizma,
    Solunum Yolları
    Kadın Hastalıkları,
    Nevralji,
    Reflü ve mide hastalıkları,
    Çeşitli yaralar ve Felç …
    Fazla Kilolara
Ağaçların altındaki hamakta sallanarak stresinizi atabilirsiniz. Hamaktan ağaçların görüntüsü



Dikkat edilmesi gerekenler

*Suyun sıcaklığı 37-38 dereceyi geçmemelidir.

*Tedavi süresince vücut üşütülmemelidir.

*Havuzlu tedavi uygulanmaktaysa havuzda yorulmamalı, dinlenilmelidir.

*Yemekten hemen sonra kaplıcaya girilmemelidir.

*Tedavinin ilk günlerinde uygulama süresi kısa tutulmalı 15-20 dakikayı geçmemelidir ancak 2-3 kere tekrarlanabilir.


Osmanlı hamam tarzında günü birlik ziyaretçiler için kaplıca banyoları


Kaplıca Tedavisi Nasıl Olmalıdır ?

Hastalık doğru tespit edildikten sonra , uygun kaplıcada tedaviye başlanmalıdır. Tedavi süresi ise hastalığın türüne göre 1-4 hafta arasında değişim göstermekle birlikte ortalama 10 gündür.

Kaplıca Hangi Hastalıklar Üzerinde Olumlu Etki Gösterir ?

Romatizmal Rahatsızlıklar , Deri Hastalıkları , Solunum Yolları Hastalıkları , Sindirim Sistemi Hastalıkları , Bağırsak Hastalıkları , Kadın Hastalıkları , Kireçlenme ve Kemik Hastalıkları , Nörolojik Rahatsızlıklar . . .

Hangi Durumlarda Kaplıca Tedavisi Uygulanmamalıdır ?

Tümör Rahatsızlığı Bulunan Hastalar , Enfeksiyonlu Rahasızlıkları Olan Hastalar , Yüksek Ateşli Hastalık Geçirmekte Olan Hastalar , Gebeler ve Böbrek Taşı Olan Hastalar Kaplıca Tedavisini uygulamamalıdır.

“Kaplıcalar genel olarak vücut direncini artırmaktadırlar ve bu sebepten herhangi bir rahatsızlığınız olmasa da gitmenizi tavsiye etmekteyiz…”




İlgili Aramalar:

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Top